| Новини

Науковці, працівники державних та комунальних водних закладів, представники громадських організацій зібрались у приміщенні Обласної універсальної бібліотеки ім.. Д.І. Чижевського, щоб напередодні Всесвітнього дня води обговорити стан водних ресурсів у Кіровоградській області, а, зокрема, якість питної води.

Про напрямки управління водними ресурсами, перспективи розвитку водних ресурсів присутнім доповіла заступник начальника Кіровоградського обласного управління водних ресурсів Катерина Гайдук. За словами Катерини Іванівни протягом 2014 року було облаштовано 25 джерел та 3 витоки річок. Близько 12062 тис. грн. було виділено на берегоукріплення, розчищення річок, реконструкції та будівництва очисних каналізаційних споруд та мереж, ліквідація сміттєзвалищ, тощо. До того ж управління поступово втілює технологію крапельного зрощування рослин, що дозволяє економити воду не втрачаючи урожаю.

пр

Однак, незважаючи на усі заходи проведені управлінням водних ресурсів, присутній на зустрічі житель Кіровограда назвав місця незаконного викиду відходів у річки від промислових підприємств та житлових будинків, які постійно уникають перевірки. Відповіді в офіційного представника не знайшлося, але сподіваємось управління прореагує на заяву і притягне порушників до відповідальності.

Також щодо стану водних ресурсів у Кіровоградській області виступив доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри географії та геоекології Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка Анатолій Кривульченко. Він зазначив, що багато річок у місті зникають через негативне втручання людей. Велика кількість забудов на берегах, будування нових доріг – руйнують біосферу водойми і поступово знищують її. Не менше, за словами Анатолія Івановича, страждають кіровоградські підземні води. У нашому регіоні їм загрожує діяльність шахт, оскільки під час видобування урану, воду з підземних джерел викачують і саме через це, може зменшити рівень води в колодязях та висихати природні джерела, з яких, частіше за все, витікають річки. Однак, як зазначив науковець, кіровоградські шахти поки що лише забруднюють воду радіонуклідами, а не зменшують її кількість.

Найбільшого резонансу серед присутніх мала тема якості питної води, яку ми вживаємо щодня. З цього приводу висловився технічний директор ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Микола Романюк. За його словами кіровоградці отримують воду, яка відповідає усім вимогам ДСанПІНу і її якість перевіряється регулярно. Однак, КМО ВЕГО «Мама-86» отримала відповідь Кіровоградської облдержадміністрації від 04.02.2015 у якій зазначено, що через застаріле обладнання водопровідних очисних споруд у місті Світловодськ, від Кіровоградської обласної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ України було отримано дозвіл на відхилення за показниками каламутності, забарвленості, вмісту заліза та марганцю. Також Кіровоградським міжрайонним управлінням Головного управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області погоджено відхилення якості питної води підземних водозаборів «Лелеківський» та «Холодні ключі» за показниками жорсткості, забарвленості, каламутності, вмісту сульфатів, сухого залишку, заліза та марганцю. Мабуть, варто дослухатись до поради начальника випробувальної лабораторії ДП «Кіровоградстандартметрологія» Вікторії Жикул, яка постійно перевіряє показники якості води, виживати привезену бутильовану воду. Спеціаліст краще знає.IMG_20150323_141228

Однак, головною проблемою області була і  залишається відсутність доступу населення до централізованого водопостачання та водовідведення.  Саме цієї проблеми стосувався виступ керівника Кіровоградського осередку Всеукраїнської екологічної громадської організації «Мама-86» Людмили Шестакової. За даними досліджень КМО ВЕГО «Мама-86» 47,8% жителів  Кіровоградщини забезпечуються водою з децентралізованих джерел. У той же час 73,4% проби, які були взяті з підземних джерел та свердловин, не відповідають гігієнічним нормам за санітарно-хімічними показниками і є небезпечними для здоров’я людини. Лише 26,5% сіл та селищ міського типу забезпечені системами водопостачання, а каналізацію мають тільки 0,46% сіл Кіровоградщини. На жаль, ніхто з присутніх не зміг запропонувати перспективи вирішення  таких нагальних питань. Майже 10 років ніхто не звертав увагу на проблему в Устинівській центральній лікарні. Увсеь цей час медичний заклад  був вимушений користуватись привезеною водою і щодня ризикувати, через відсутність якісної питної води, не врятувати людське здоров’я. Однак, за підтримки КМО ВЕГО «Мама-86» було проведено масштабну кампанію у ЗМІ. Це стимулювало місцеву владу знайти кошти на очистку свердловини та електричний насос, що значно покращило роботу лікарні.IMG_20150323_163617

Незважаючи на все пам’ятайте, запаси водних ресурсів, які придатні для вживання, поступово зменшуються і зберегти їх можна лише раціонально використовуючи воду, яку ви вживаєте кожного дня. Збереження екології нашої країни починається з культури використання природних ресурсів кожним жителем України.