| Новини

P1230731Фото -Марина КісільоваP1230749

Літні канікули чи не найкращий час для відпочинку та розваг для молоді та школярів. Здоровий та активний відпочинок відходить в бік через надмірне засмічення дитячої голівоньки Інтернетом та комп’ютерними іграми. Звичайно серед цих молодих світлоголових діток є і свідомі, що турбуються за життя, здоров’я та права дітей в своїй країні. Ці діти займаються активно громадськими роботами, приймають участь у різних акціях та програмах. Так от, далі ми вам розповімо про хлопчину, що в свої літні канікули не лише відпочив на спортивному майданчику граючи в футбол, а з’їздив в іншу країну та отримав великий досвід від навчання в міжнародній школі.

Отож, з 11 по 17 липня під м. Шкодер в Албанії троє дітей з України перебували в Міжнародній літній школі.  Загалом, в школі перебували 29 учасників з різних країн, а саме з України, Молдови, Косово, Албанії та Сербії. Міжнародна школа з проведення моніторингу дотримання прав дитини була організована Міжнародною організацією Save the Children International. Під час занять в міжнародній школі учасники мали можливість поділитись своїм досвідом в проведені моніторингу з прав дитини і набути нових знань. З України до Албанії поїхало двоє хлопчиків із Кіровограда – Максим Казарін та Максим Постолатій, які навчаються в Кіровоградській загальноосвітній школі №3 та є членами Дитячої Екологічної громадської організації «Флора», а також дівчинка з Сум  — Анна Савельєва.

Ми поспілкувалися з Максимом Постолатій, який небайдуже ставиться до проблем, що стосуються дітей, проявляє свою громадську та життєву  позицію. І запитали про поїздку, перебування та навчання в міжнародній школі.

Розкажи Максим куди ти їздив і як взагалі враження від поїздки?

Максим: « Я їздив до Албанії і брав участь у навчанні в Міжнародній школі по правам дитини. Під час поїздки дуже багато чого побачив, поспілкувався з дітьми з різних країн, потоваришував з ними. Здивувало те, що більшість дітей в Молдові та Сербії  вегетаріанці, і всі вони поводять себе чемно і живуть в злагоді».

Що ви робили на заняттях в міжнародній школі?

Максим: «В школі ми займались по методиці Карла Поппера, заняття тривали 2 години, а також ще 2 години тривали сесії по форум-театр і сесії фотографії, відповідно «Мистецтво проведення вуличних акцій та тему прав дитини» та «Мистецтво фотографії у поширенні обізнаності щодо прав дитини». Ми навчались тому, як створювати театральні постановки, які привертали увагу до теми, а також тому, як використовувати фото історії, які б відображали те чи інше право дитини у зрозумілий та ефективний спосіб. Участь в літній школі брало більше 20 дітей, ми спілкувались російською мовою та англійською. Вчителі проводили дебати, вони були із Швеції, Сербії».

Як вплинула на тебе поїздка, як ти себе почував там?

Максим: «Поїздка дуже позитивно вплинула на мене і я не проти ще відвідати якусь країну. А ще я з цієї подорожі зрозумів, що не треба боятися, а відстоювати свої погляди та індивідуальність, адже ми всі схожі і маємо однакові права. Потрібно знаходити нових друзів, заводити нові знайомства. Ми жили в готелі, який знаходиться на 1 км над рівнем моря, тому інколи після дощу сходив туман і ми відчували себе мов серед хмар».

Чи цікавився ти, як в інших країнах та в країні де проходила Міжнародна літня школа діти дізнаються про свої права?

Максим: «Так, я цікавився цим питанням. Наприклад, в Молдові та Албанії, як і у нас діють різні організації, що піклуються та регулюють якість, життя та права дітей. При спілкуванні із учасниками із Молдови вони розповіли про роботу їхніх правозахисників, які створили налагоджену систему дитячого моніторингу, що має суттєвий вплив на ситуацію з правами дитини».

Ми знаємо, що ти є членом ДЕГО «Флора» і як наш представник підготував презентацію. Як пройшла презентація та про що вона була?

Максим: «Так, я мав презентацію на тему «Моніторинг дотримання прав дитини». До речі, інші учасники не мали мультимедійної презентації, а читали все з листочка. На англійській мові я розповів всім учасникам літньої школи мету та завдання Дитячої Екологічної громадської організації «Флора», а також показав  фотографії з різних зустрічей, тренінгів та акцій, що стосуються прав дітей. Під час показу презентації мені ставили питання та я відповідав на них, а після я познайомився з дуже цікавими людьми і ми домовились про спільну співпрацю та обмін досвідом».

Отже, ми радіємо за те, що в нашій країні є такі молоді, активні та небайдужі діти, які відстоюють свою громадську позицію та життєві цінності. Крім цього вони переймаються дотриманням прав дітей. Щодо майбутніх планів, то хлопці з Кіровограда разом з нашою організацією ДЕГО «Флора» плануємо  прийняти участь в написанні Альтернативний звіту до Комітету ООН у 2018 році. А також наша громадська організація «Флора» планує підтримати ініціативу  у створені місцевого органу, який буде проводити моніторинг з дотримання прав дітей. В такому органі експертами будуть виступати самі діти, адже саме з ними треба радитись щодо дитячих питань та цікавиться їхньою думкою.

За участь в Міжнародній літній школі, підтримку та можливість відвідати іншу країну діти вдячні Жіночому консорціуму України та Міжнародній організації Save the Children International.