| Новини

IMG_8028

Останнім часом проблема видобутку урану дуже гостро стоїть на загальносвітовому рівні. На державному рівні, ця проблема чи не найбільше торкається нашої області, оскільки саме на Кіровоградщині знаходиться приблизно 95% всіх розвіданих в Україні запасів уранової руди. В гонитві за видобутком ресурсів, питання екологічної безпеки, на жаль, відходить на другий план. Тож, в цьому плані, наша область отримує з лихвою, про що свідчить рівень зростання онкологічних захворювань.

Напевно, свідомі громадяни хоч раз, але задумувались над тим, чи пропонує держава хоч якусь альтернативу і чи існують хоч якісь програми, спрямовані на врегулювання тієї ситуації, яка склалась зокрема і в нашому регіоні. Прикро констатувати, однак рівень обізнаності щодо подібних програм є досить мінімальним серед населення. Однак, хоч дана проблема і не є приводом для  загальногромадських дискусій, заходи пов’язані з екологічними проблемами, все ж таки є. Однією з таких є обласна «Комплексна програма захисту населення Кіровоградської області від впливу іонізуючого випромінювання на
2014 –2018 роки».
Хоч ця програма є вже другою з тих, які були запроваджені на території нашої області, однак , про існування таких програм відомо лише в вузьких колах, тому інформація про них практично не потрапляє до пересічних громадян.

Зважаючи на це, громадська організація «Флора», діяльність якої спрямована на боротьбу за створення екологічно безпечного та сприятливого для населення довкілля, ставить за мету залучити громадських активістів до контролю над ходом виконання програми. Головними завданнями , які ставить перед собою ГО «Флора» є:

  • Підготовка активістів серед мешканців області для здійснення громадського контролю за виконанням програми
  • Визначення рівня виконання та ефективності програми
  • Інформування широкого кола населення щодо ходу виконання програми та її результатів.

Результатом проекту ГО «Флора» вбачає широке обговорення екологічних проблем області, а також подолання загальної інформаційної необізнаності населення щодо проведення екологічних програм на території області.

Ця стаття написана PR-менеджером громадської організації «ФЛОРА» в рамках проекту «Зміцнення потенціалу громадських організацій у Центральній та Східній Україні» за підтримки Національного Фонду Демократії. Конкурс адмініструє #Центр підтримки громадських і культурних ініціатив #Тамариск