| Новини

29216476_1941660649178122_4553041555715260416_o  Про реформу децентралізації протягом 15-17 березня говорили під час конференції «Реформа децентралізації: досвід, перспективи і значення для сталого розвитку територіальних громад», яку було проведено Інститутом соціокультурного менеджменту (ІСКМ) в м.Кропивницький.

Активну участь, в якості експерта, в першій панельній дискусії: “Децентралізація на Кіровоградщині: можливості та виклики” взяла і виконавчий директор ГО «Флора», регіональний представник ВЕГО «МАМА-86» Людмила Шестакова. Мова йшла про те, що сьогодні в країні розпочато ряд реформ, найпопулярніша серед них – реформа місцевого самоврядування. Її активно обговорюють протягом останніх трьох років, оскільки децентралізація — це нові можливості для громад, і для тих, що вже стали ОТГ, і для тих, які перебувають на  «порозі» об’єднання.291870 сайт Флора

«Звісно, децентралізація – не чарівна паличка, яка одним махом вирішить всі проблеми громад. Це лише інструмент, яким треба вміти користуватися. І той, хто навчиться першим – отримає переваги перед сусідами, — наголосила в своєму виступі Людмила Шестакова, — громада сама має обирати свій шлях розвитку, ми маємо лише допомогти місцевим жителям, активістам, представникам місцевої влади та громади отримати необхідні їм знання, поділитися власним досвідом. Тоді реформа буде вдалою, в громадах відбуватимуться позитивні, демократичні, а головне ефективні зміни для її жителів».

Протягом наступних двох днів конференції ми взяли участь у тренінговій сесії  «Як навчитись домовлятися, використовуючи відновний підхід», тренером якої виступила Ірина Таран (ГО «Жіночі ініціативи», м. Пирятин, Полтавська область). Знайомилися з її власним досвідом щодо відновного підходу,  що максимально задовольняє інтереси усіх зацікавлених сторін, вибудовує ефективні партнерські стосунки у довгостроковій перспективі. Під час тренінгу ми сформували розуміння поняття «конфлікт» та  «шляхи вирішення конфлікту», оволоділи практичними навичками відновними техніками  (навичками активного слухання та ефективного спілкування).

Один з найцікавіших заходів конференції за словами її учасниці, яка представляла на конференції КМО ВЕГО «Мама-86» Оксани Оверчук була тренінгова сесія «Розвиток громадських ініціатив в епоху діджиталізації», яку провів Валерій Луц (ексат флора 3сперт-консультант, керівник діджітал-агенства Be Famous Studio, співзасновник ряду компаній у галузі захисту прав інтелектуальної власності та використання цифрового медійного контенту, м. Київ). Учасники тренінгу дізналися про те, як діджиталізувати наше повсякденне життя, про сучасний демографічний стан та залучення користувачів України у глобальне цифрове середовище, а також про проектний підхід в управлінні розвитком громади.

Інформаивною та насиченою була тренінгова сесія «Методологія залучення громадських активістів до процесу планування розвитку ОТГ», яку провів Леонід Жовтило (виконавчий директор ГО «Фонд розвитку ініціажовтилотиви громади», м. Мала Виска, Кіровоградська область). Учасники тренінгу були ознайомлені з видами планів в територіальних громад, визначили роль громадськості в процесах підготовки, реалізації та моніторингу планів розвитку ОТГ, отримали знання та практичні навички для здійснення подальшої ефективної участі у стратегічному та операційному плануванні роботи своїх громад, а також активно долучились до практичних завдань й обговорення актуальних питань розвитку територій.

Дякуємо команді ІСКМ за можливість взяти участь у заході, за отриману корисну інформацію, цікаві тренінгові сесії, за можливість спілкування з розумними та мегапозитивними людьми.