| Новини

«Developing Respect for Intellectual Property Rights Protection in Ukraine» – новий проект ГО «ФЛОРА», направлений на популяризацію ідеї дотримання авторського права серед української молоді.

Українське піратство у світовому контексті
Про важливість використання  ліцензійних програм для електронних дивайсів та користуваннялише офіційними  джерелами для завантажування музичного контенту або фільмів в Україні говорять багато. Проте поки що наша країна займає перші сходинки в міжнародних рейтингах з використання піратського контенту та неофіційних версій програмного забезпечення для електронного обладнання.

Так, офіс Торгового представництва США видав щорічну редакцію Звіту 2016 _ 301, присвяченого захисту прав інтелектуальної власності в світі. Згідно даних Звіту, Україна, як і торік, залишається у списку Priority Watch List, і рекомендує торгові санкції для країн зі слабким захисту прав інтелектуальної власності.

Піратство і потенційні загрози
В Україні, необізнані користувачі регулярно відвідують веб-сайти, такі як berloga.net, torrents.net.ua, 0day.kiev.ua, hdclub.com.ua і hurtom.com для завантаження музики, відео, фільмів, серіалів, електронних та аудіокниг, програмного забезпечення. Часто ці користувачі не знають, що вони порушують міжнародні закони і не знають про ризики, пов’язані з незаконним використанням «піратського» контенту.

Підлітки, завантажуючи безкоштовно музику улюбленого виконавця, навіть не замислюються, що цим самим вони наносять шкоду цьому ж виконавцю. Вони не усвідослюють юридичної відповідальності і кримінальної відповідальності, не сприймають ризиків небезпеки від шкідливих програм і вірусів, які завантажуються разом з неліцензійним контентом, а також не розуміють репутаційних ризиків – як особистих, так і в цілому для країни, якій загрожують потенційні торгові санкції, зокрема в ІТ-індустрії. Український уряд має мало часу і ресурсів, а школи та університети забезпечують мінімальне інформування про захист прав інтелектуальної власності.

Що робити?
В Украйні потрібно змінювати культуру ставлення до авторського права, і починати це потрібно зі школи, коледжу, університету. ГО «ФЛОРА» не перший рік працює з молоддю і знає  цю проблему зсередини. Ми закликаємо представників молодіжних організацій, навчальних закладів та всіх, хто зацікавлений у темі, приєднуватися до наших заходів у рамках проекту.

Слідкуйте за новинами на сайті та на офіційній фейсбук-сторінці.

Людмила Шестакова,
виконавчий директор ГО «ФЛОРА»

Заходи проекту проходитимуть за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.”