| DocudaysUA ,Новини

28 листопада інститут державного та муніципального управління Класичного приватного університету у м. Кропивницький відвідали волонтери ГО «Флора» та юрист громадської приймальні ГО «Територія успіху» Євген Гурницький. Зустріч зі студентами була присвячена захисту прав та актуальності Конвенції про права людини.

На початку зустрічі студентів, серед яких і майбутні правозахисники, познайомили із основними чинними правозахисними організаціями України, а також із витокамиукраїнського правозахисного руху. Символічно, цього місяця відзанчався знаковий сорокарічний ювілей від дня заснування Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод.

Потім спікер запропонував учасникам обговорити основні статті Конвенції про рава людини і розташувати їх у порядку актуальності на сьогодні. У висновку дійшли про порушення фундаментальних прав людини навіть у цивілізований час. На жаль, в Україні ситуація ускладнюється і військовими діями на Сході.

Про ставлення самих студентів до збройного конфлікту України з Росією і ставлення тих, хто живе у безпосередній близькості до воєнних дій, поговорили після перегляду фільму-конкурсанту фестивалю DocudaysUA «10 секунд» (реж. Юлія Гонтарук, 2016).  Таким чином учасники зустрічі долучилися до всеукраїнського руху документального кіно про права людини в усьому світі.

Про фільм:

Фільм про людей і про місто, що загублене в часі та просторі. Про те, як швидко може змінитися життя, й про те, як навіть після непоправного є речі, які лишаються незмінними. В основі фільму лежать події, що є наслідком обстрілу житлового кварталу «Східний» міста Маріуполь 24 січня 2015 року. Обстріл вівся із систем залпового вогню «Град» з боку території, окупованої проросійськими  бойовиками.