| DocudaysUA ,Новини

9 листопада в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського пройшла церемонія відкриття мандрівного етапу 13-го міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Цьогоріч регіональні партнери, правозахисна ГО «Територія успіху» та ГО «Флора», приурочили захід до 40-річчя від дня заснування Української Гельсінської групи.

Відкрили церемонію відео-привітанням від очільниці Московської Гельсінської групи Людмили Алєксєєвич та вшануванням загиблих за права та свободи українців хвилиною мовчання. Після чого Андрій Кривуляк, історик обласного архіву, зробив для присутніх екскурс у Кропивницький (тоді ще Кіровоград) часів становлення і активізації правозахисного руху в Україні.

Очільниця ГО «Флора», Людмила Шестакова, наголосила на темі цьогорічного DocudaysUA – «Крізь ілюзії» і презентувала своєрідну інсталяцію: ємкості з водою навпроти символічної афіші фестивалю. Пояснила це так: «Пригадуєте, колись були популярні програми з відомими телепатами та екстрасенсами? Коли люди ставили банки з водою перед приймачами чи телеекранами, заряджаючи її енергією? Так от сьогодні ми, розвіюючи давні (і не дуже) ілюзії, теж заряджаємо воду на захист своїх прав».

ГО «Флора» вже всьоме проводить покази Мандрівного DocudaysUA в області, тож на церемонії  відкриття ми були двічі щасливі серед партнерів і друзів фестивалю бачити Компаніївський клуб Docudays, представлений Оленою Мірхайдаровою,  і приємно чути, що цей осередок правового кіно розвивається.

Наталя Жученя, координатор регіонального етапу фестивалю від ГО «Флора», цьогоріч вперше була на київському етапі відбору фільмів і поділилася своїми враженнями. «Режисери сьогодні фільмують «на злобу дня», що зрозуміло. Тому байдужим після перегляду залишитися важко, – розповіла п. Наталя. – І наскільки натураль зараз виглдає життя на екрані. Раніше могутній голос Левітана чи інших дикторів втовкмачував нам, як треба жити. Сьогодні те, що ми бачимо, і є життя».

Фільмом-відкриття стала документальна стрічка «Українські шерифи» Романа Бондарчука – призер Амстердамського міжнародного кінофестивалю та номінант на премію «Оскар» як найкращий фільм іноземною мовою.

Традиційно чекайте на координаторів фестивалю від ГО «Флора» у своєму у своєму навчальному закладі. Приєднуйтеся до нас під час перегляду документального кіно про права людини  також  у будні о 17:00 у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. Чижевського. І голосуйте за свої улюблені стрічки на спеціальній сторінці у facebook.

15056395_1454294251252030_6060710656122657016_n