| Новини

У четвер, 19 листопада о 15.00,  в Кіровограді, у приміщенні кінозалу ОУНБ ім. Д.І. Чижевського  відбудеться презентація програми XII-го  Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Партнери фестивалю і організатори показів у Кіровограді ГО «Територія успіху» І ГО «Флора».

Фільмом-відкриття обрано  фільм Катерини Горностай «Скрізь майдан»(2015. Країна-Україна. Тривалість-36 хв.)«Хочу не забути цей рік, хочу пам’ятати людей, що були поряд. Рік Майдану, рік під знаком війни і миру».

У програмі Мандрівного фестивалю, що триватиме в Кіровограді з 19 листопада до 10 грудня, окрім конкурсних стрічок, будуть представлені фільми-лауреати світових кінофестивалів.

Кожен показ супроводжуватимуть  тематичні дискусії та обговорення з правозахисниками, діячами культури і митцями для того, щоб перегляд фільму спонукав аналізувати порушену в ньому проблему та шукати оптимальні шляхи її вирішення на локальному й державному рівнях.

Ознайомитись з програмою цьогорічного Docudays UA у Кіровограді, а також слідкувати за новинами мандрівного кінофестивалю  можна на сайті ГО «Флора» і ГО «Територія успіху»  , а також на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Трейлер Мандрівного Docudays UA

maidan_everywhere19 ЛИСТОПАДА

Відкриття фестивалю. Показ фільму «Скрізь майдан» Рік-2015. Країна-Україна. Тривалість-36 хв. Режисер-Катерина Горностай

«Хочу не забути цей рік, хочу пам’ятати людей, що були поряд. Рік Майдану, рік під знаком війни і миру».

the_doctor_leaves_last20 ЛИСТОПАДА

 «Медик іде останньою» Рік-2014. Країна-Угорщина, Україна. Тривалість-26 хв. Режисер-Світлана Шимко.

Лікарка-волонтерка Таня була на передовій впродовж найкривавіших днів Майдану. Після припинення вогню вона лишається в Києві лікувати поранених. Тим часом неоголошена війна з Російською Федерацією починається на сході України. Таня знову мусить їхати на фронт.

 

 

english_teacher23 ЛИСТОПАДА

 «Викладач англійської» Рік-2012. Країна—Грузія. Тривалість — 56 хв. Режисери — Ніно Орджонікідзе, Вано Арсенішвілi.

Молодий вчитель англійської у пошуках пригод отримує завдання – здійснити «мовну революцію» в далекому грузинському селі. Шукаючи нових пригод, молодий вчитель опиняється на передовій великих політичних змін у цій країні. Аби позбутися радянської спадщини та долучитися до західного світу, уряд започатковує проект «захоплення» Грузії англомовними людьми. Схвильований мандрівник сповнений рішучості докласти зусиль у «радикальні зміни» в маленькій пострадянській країні. Проте, коли спадає перша хвиля захвату, він стикається із похмурою дійсністю.

 

a_goat_for_a_vote24 ЛИСТОПАДА

«Цап за голос» Рік 2013. Країна — Нідерланди. Тривалість— 51хв. Режисер— Єрун ван Велзен

Після виборів, які нещодавно відбулися в їхній країні, багато кенійців полегшено зітхнули. Вибори, що пройшли 2013 року, хоча й не позбавлені підозр у фальсифікаціях, були проведені відносно спокійно порівняно з масштабними вибухами насильства чотири роки тому. У середній школі Маджаоні наступне покоління кенійських виборців навчається демократії. На щорічних шкільних виборах троє учнів змагаються за почесну посаду президента школи. Безмежні ентузіазм і мотивація цих трьох кандидатів віщують жорсткі виборчі перегони.

 

no_impact_man_the_documentary25 ЛИСТОПАДА

«Нульовий вплив» Рік-2009. Країна-США. Тривалість-93. Режисери-Лора Ґебберт, Джастін Шайн

Сім’я Бівен із Манхеттена розпочинає річний проект, спрямований на зменшення впливу на навколишнє середовище, який передбачає відмову від електроенергії та створення відходів (включаючи туалетний папір), а також виробництво нових ресурсів. «Нульовий вплив» створює особистісний і часто химерний портрет подружжя, яке пристосовується до суворих і тривалих змін у способі життя, що повністю змінюють їх існування. Як вони справляються з цими змінами? Чи стають деякі речі в житті кращими і простішими, якщо дещо обмежити себе?

 

the_ruler26 ЛИСТОПАДА

 «Володар» Рік —2014. Країна— Грузія. Тривалість — 53хв. Режисер — Шалва Шенґелі.

Чи потрібно було залишити пам’ятник Сталіну на подвір’ї жіночого монастиря? Головне питання фільму стало причиною конфлікту в маленькому грузинському селі. Монастир, розміщений у Храмі Христа Спасителя VII століття, – з одного боку, та пам’ятник вождеві – з іншого: чи можливе таке співіснування? Як церква стала прихистком для вождя, чиє ім’я пов’язане із боротьбою з релігією? Які ідеологічні конфлікти типові для Грузії ХХІ століття? Автори фільму шукають відповіді на ці питання.

 

gabriel_reports_on_the_world_cup27 ЛИСТОПАДА

 «Габріель повідомляє з чемпіонату світу» Рік — 2014. Країна — Нідерланди. Тривалість — 17 хв. Режисер —Ельс ван Дріль.

Бразильський хлопчик Ґабріель Матос був зовсім маленьким, коли дізнався, що Світовий кубок-2014 відбуватиметься в його рідній країні. Він не здогадується, що його життя до того часу стане з ніг на голову. Аби привезти сотні тисяч уболівальників на футбольний стадіон, прокладають залізницю просто через квартал, де живе Ґабріель. Будинки зносять, родини змушені переїжджати, і навіть майданчик, на якому місцеві діти грають у футбол, скоро зникне. Для Ґабріеля усе це стає жахіттям. Хлопчик обурений нерівністю у своєму місті і викладає у свій блог відеозапис того, як бульдозери зносять його район. Стаючи журналістом, він намагається захистити свої права.

kacey_mottet_klein_birth_of_an_actor30 ЛИСТОПАДА

«Кейсі Мотте Кляйн: народження актора» Рік — 2015. Країна — Швейцарія, Франція. Тривалість — 14хв.  Режисер — Урсула Майєр.

8 років. 12 років. 15 років. Тіло росте й розвивається перед об’єктивом камери, всотуючи в себе відчуття й емоції, стикаючись зі своїми власними межами і темними прихованими сторонами. Тіло, що з плином років поступається персонажеві, перетворює дитячі ігри на справжній акторський витвір. Портрет підлітка, який створив самого себе за допомогою камери.

this_is_my_land

1 ГРУДНЯ

«Це моя земля» Рік — 2014. Країна — Франція. Триавлість — 93хв. Режисер —Тамара Ерде

Як в освітніх системах Палестини та Ізраїлю викладають історію цих країн? «Це моя земля» зображує кількох єврейських та арабських учителів упродовж навчального року. Спостерігаючи за їх суперечками й обміном думками з учнями, дебатами з міністерствами освіти та їх поглядами на шкільну програму, глядачі отримують уявлення про глибокий і тривалий вплив, який ізраїльсько-палестинський конфлікт транслює наступному поколінню.

broken_branches

2 ГРУДНЯ

«Зламані гілки» Рік — 2014. Країна — Ізраїль. Тривалість — 25хв. Режисер — Аяла Шарот.

Анімаційний документальний фільм розповідає історію Міхаль Рехтер. Дівчині було лише 14 років, коли вона покинула свою домівку в Польщі і сама поїхала до Ізраїлю напередодні Другої світової війни. Родина повинна була приєднатися до неї наступного року, але з початком війни усе змінилося. Спогади Міхаль оживають у барвистій анімації, що змальовує її самотню подорож із дитинства у доросле життя.

the_kangaroo_complex

3 ГРУДНЯ

«Комплекс кенгуру» Рік — 2014. Країна — Бельгія. Тривалість — 58 хв. Режисер — Сара Мун Хоу

Цей фільм ставить питання, важливе для нас, батьків дітей з відмінностями: як ми можемо розлучитися, якщо ситуація змушує нас до рукопашного бою? У той час, як дитинча кенгуру може в якийсь момент полишити сумку, дитина з фізичними вадами тривалий час залишається на руках його/її матері. Потрібна неабияка рішучість, щоб наважитися обережно відпустити його/її. Зі свого боку, дитина також повинна довести матері, що він або вона може жити самостійним життям.

post_maidan4 ГРУДНЯ

«Пост Майдан» Рік —2014. Країна — Україна. Тривалість — 42 хв. Режисер — Сергій Андрушко

Автори стрічки кілька тижнів стежать за чотирма людьми напередодні президентських виборів в Україні. Усі вони з різних куточків країни – Донецька, Криму, Ірпеня та Києва. Їх об’єднує те, що вони були поранені під час протестних акцій в Україні. Майдан втрачає свою актуальність, а чотири герої фільму намагаються вирішити особисті проблеми та беруть активну участь у громадському житті країни.

starting_point (1)

 7 ГРУДНЯ 

«Точка відліку» Рік — 2014. Країна —Польща. Тривалість — 25 хв. Режисер Міхал Щесняк.

Анета «бунтувала по повній» у дев’ятнадцять років й опинилася у в’язниці за вбивство. Дев’ять років потому повсякденне життя приводить її зі стін в’язниці до будинку престарілих. Одна з його мешканок, Гелена, була хворою з раннього дитинства. На її думку, в молодої жінки є все, чого тільки можна бажати. Тож Гелена, чиї знання про світ обмежені «вікнами лікарень і диванами», з жадобою цікавиться життям Анети. На Анету чекає випробування… і Гелена допоможе їй.

another_country

8 ГРУДНЯ

«Інша країна» Рік — 2014. Країна — Росія. Тривалість — 29 хв. Режисер — Ренато Боррайо Серрано

Фабріс – політичний біженець із Демократичної республіки Конго, який виїхав до Росії, щоб урятувати своє життя від куль диктаторського режиму. Тепер він бореться за виживання й отримання статусу політичного біженця у Москві. Його родина чекає на нього, але Москва сльозам не вірить.

the_kangaroo_complex9 ГРУДНЯ

«Комплекс кенгуру» Рік — 2014. Країна — Бельгія. Тривалість — 58 хв. Режисер — Сара Мун Хоу

Цей фільм ставить питання, важливе для нас, батьків дітей з відмінностями: як ми можемо розлучитися, якщо ситуація змушує нас до рукопашного бою? У той час, як дитинча кенгуру може в якийсь момент полишити сумку, дитина з фізичними вадами тривалий час залишається на руках його/її матері. Потрібна неабияка рішучість, щоб наважитися обережно відпустити його/її. Зі свого боку, дитина також повинна довести матері, що він або вона може жити самостійним життям.

post_maidan10 ГРУДНЯ

«Пост Майдан» Рік —2014. Країна — Україна. Тривалість — 42 хв. Режисер — Сергій Андрушко

Автори стрічки кілька тижнів стежать за чотирма людьми напередодні президентських виборів в Україні. Усі вони з різних куточків країни – Донецька, Криму, Ірпеня та Києва. Їх об’єднує те, що вони були поранені під час протестних акцій в Україні. Майдан втрачає свою актуальність, а чотири герої фільму намагаються вирішити особисті проблеми та беруть активну участь у громадському житті країни.