| Новини

 

Дорослі люди знають свої права. Знають, але не про всі права і не всі дорослі. А діти не розуміють їх і тому не можуть захистити свої права. Права дитини порушуються коли вона не має відповідних умов проживання, відсутня безпека здоров’я та життя, дитину принижують чи проявляють насильство щодо неї, її обмежують, а також її право голосу та висловлення думки.

В епоху розвитку інтернет-технологій і інтернет-простору молоде покоління зазнає негативного впливу від шкідливої інформації в тому числі і порнографічного характеру, яку отримує в різних соціальних мережах та сайтах. Так, на Кіровоградщині в січні цього року було затримано і викрито розповсюджувачів порнографічних матеріалів, які були доступні кожному. Ще порушення прав дітей були виявлені Прокуратурою Кіровоградської області при перевірці кібернетичного коледжу. Керівництво коледжу не платило стипендії дітям-сиротам і заборгованість перед неповнолітніми складає близько 200 тис. грн. В літній період діти не змогли повноцінно відпочити, так як було виявлено порушення при оздоровленні. В даному питані прокурорські перевірки виявили порушення Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», а саме відсутність путівок для дітей-інвалідів, програми по оздоровленню були не ефективними та не сприяли зміцненню здоров’я та  відпочинку дитини. До речі, щодо оздоровлення, цього літа  наша організація ДЕГО «Флора» відвідуючи оздоровчі заклади із презентацією програмного забезпечення «Спілкування з міліцією», стикнулась з ситуацією байдужості та невідповідальності дорослих.

Територія табору ніяк не огороджена. На дитячих майданчиках і біля закладу проходять і знаходяться незнайомі, підозрілі люди і невідомо, що вони можуть зробити дітям. Керівництво, вожаті та персонал табору ніяк не відреагував на наш візит, а саме не спитали хто ми і що ми тут робимо. Діти, що перебували в той час в таборі були самі по собі, вони робили все що хотіли і ніхто з ними не займався. Крім відсутності огорожі в таборі давно не змінювали умивальники, які весь радянський союз пережили. В той час в таборі були діти з області та з  інтернату. Ми поспілкувались з ними і вони були щасливі від того, що дізнались щось нове і цікаве.

Так от, стає цікаво, як такий заклад міг бути відкритим і приймати на оздоровлення дітей? Куди дивляться дорослі приймаючи в такі умови дітей, цим самим порушуючи їх права. А тому радим провіряти батькам умови та стан табору, професіоналізм вихователів та персоналу перед тим, як відправляти туди своїх дітей.

Користування мобільним додатком і проведення презентацій  стало можливим за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

DSC05504 DSC05505 DSC05509 DSC05554 DSC05553 DSC05552