| Новини

Вже місяць як пролунав останній дзвоник, а це значить, що у школярів заслужені канікули. Якщо маленьких кіровоградців батьки найчастіше намагаються відправити до бабусь-дідусів, аби ті набирались сил на свіжому повітрі, підлітки найчастіше вибирають «міський відпочинок», вдома з друзями. У цей час більшає роботи і для міліціонерів.
android2Перш за все, варто пам’ятати, що підлітки найчастіше привертають увагу правоохоронців тим, що у юридичній практиці називається адміністративним правопорушенням: розпивання алкоголю неповнолітніми, куріння у громадських місцях, хуліганство, лайка.

Тож, якщо ваша дитина, наприклад, розпиває спиртне посеред вулиці шанс познайомитись з райвідділком зростає.
Перш за все, у такому випадку до неповнолітнього підійде працівник патрульно-постової служби, представиться і повідомить про порушення. Зазвичай у подібних ситуаціях «конфлікт з законом вичерпується вже на цьому рівні.
— Часом у ході профілактики патрульно-постова служба перевіряє особу підлітків. Цього не варто боятись і це не означає, що неповнолітній підозрюється у правопорушенні. Щоб взнати особу патрульні просто питають адресу і ім’я. Далі вони зв’язуються по рації і перевіряють у базі, чи є така особа. От і все, особа встановлена, підстав для затримання немає, якщо немає підозри в адміністративному чи кримінальному правопорушенні, — розповідає начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей у Кіровоградській області Сергій Бочарніков, аби дізнатись, коли і за яких умов підліткам може довестись спілкуватись з міліцією.

— Всі процесуальні дії щодо неповнолітніх взагалі мають проводитись за присутності батьків. З 16 років підлітки можуть опитувати у присутності соцпедагога чи психолога, якщо у справі він проходить як свідок, якщо ж його обвинувачують, то має обов’язково бути законний представник.
Як відбувається процедура з дорослою особою? Якщо її привезли у відділок то впродовж трьох годин має вирішитись: звільнення або затримання. Якщо неповнолітнього затримали на вулиці то одразу телефонують батькам, щоб їх повідомити. Бувають випадки, наприклад, коли затримують неповнолітніх у нетверезому стані. Зрозуміло, що його не відпустиш у такому стані. Його запрошують у відділ міліції, а з батьками немає змоги зв’язатись. І що тепер? У притулок такого теж не відправиш, бо випивши туди не приймають, отже хіба в лікарню можемо його відправити. Відпустити п’яного підлітка на вулицю? Теж ні. У такому випадку запрошується соцпедагог, — пояснює процедуру пан Бочарніков.

— А чи може ППС застосувати силу до підлітка силу?

— Силу можна застосувати лише відповідно до Закону України про міліцію, ст.14. Це або груповий напад, або опір співробітнику міліції, коли його починають тягати за одяг і тому подібне. Але взагалі, менталітет нашого ППСу такий, що вони бояться неповнолітніх, тому в міліцію доставляють у виняткових випадках, наприклад, бійок. Зазвичай пояснюють ситуацію і розходяться на місці, — стверджує начальник.

— Яка процедура і підстави до огляду особистих речей?
— Нині у складі групи ППС є двоє цивільних, які можуть виступити понятими. За присутності понятих робиться огляд, складається протокол, але неповнолітній ніде не розписується. Даті підліток запрошується у відділок міліції, запрошуються представники дитини (опікуни, батьки) і подальші процедури проводяться за законом.

— Чи може підліток чи міліціонери фільмувати затримання?
-Зі сторони міліції без згоди батьків категорично заборонено знімати на відео в будь-яких ситуаціях. А от підліток, як громадянин України, може фіксувати міліціонера на відео, якщо він під час цього грубо не ображає честь і гідність правоохоронця. Якщо починають хамити – це вже може бути підставою для затримання, адже ми пам’ятаємо у патрульно-постових є свідки. У даному випадку набагато складніше дільничним, що працюють поодинці, адже відомо як нині громадськість ставиться до міліції.

А от покарання за адмінправопорушення швидше за все ляже на плечі батьків.

— Всі адміністративні правопорушення (хуліганство, розпиття спиртного в громадських місцях, куріння) розглядаються в суді. Адміністративна відповідальність в Україні наступає з 16 років, отже якщо порушник молодший, то протокол складається на батьків за статтею 184 (не виконання батьківських обов’язків). Перший раз це попередження, другий – невеликий штраф. Як бачите, суттєвої профілактики чи впливу на батьків такі покарання не мають. – зазначив міліціонер.

ДЕГО «ФЛОРА» бажає підліткам гарно провести канікули, та все ж уникнути вимушеного спілкування з правоохоронцями. Для цього варто просто знати свої права та пам’ятати про обов’язки. А для зручності користуватись мобільним додатком «Спілкування з міліціонером» розробленим ДЕГО «ФЛОРА».
Додаток доступний тут

 

Користування мобільним додатком і проведення презентацій  стало можливим за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.