| Новини

Негативний вплив радіації на здоров’я є загальновідомим. Протягом перших десятиліть 20-го сторіччя у науковому середовищі загальноприйнятою була ідея про те, що дози опромінення нижче певного “граничного” рівня, не призводять до будь-яких ефектів. Проте відомий генетик H. J. Muller довів, що будь-які дози опромінення можуть призводити до несприятливих ефектів, насамперед до успадкування генетичних ефектів і виникнення злоякісних пухлин. Вивчення наслідків атомного бомбардування Хіросіми й Нагасакі в 1945 р. закріпило позиції гіпотези Мюллера як догми у рекомендаціях з радіаційного захисту.

Слід звернути увагу, що проблема шкідливої дії іонізуючого випромінювання у медіапростір часто висвітлюється лише контексті трагедії на ЧАЕС, проте ми звертаємо увагу, що природна радіація є не менш небезпечною ніж та, джерелом якої є техногенні об’єкти.

Кіровоградська область має підвищений від природи рівень радіонуклідів у воді та ґрунті, розташована на масиві гірських порід гранітоїдного складу з підвищеним та високим кларковим вмістом розсіяних радіоактивних елементів урано-торієвого ряду. Несприятливим фактором є те, що мають місце виходи корінних кристалічних порід на поверхню, що вказує на незначну товщину перекриваючих рихлих порід.

Характерним для області є два основні напрямки ризиків: отримання населенням понаднормового дозового навантаження: природний та техногенно-підсилений. У регіоні діють три уранові шахти:Інгульська (на межі з обласним центром), Новокостянтинівська (за півсотні кілометрів від Кропивницького), Смолінська (за сотню кілометрів від Кропивницького). Поблизу шахт територія забруднена ураном, радієм-226, торієм-230, свинцем-210, полонієм-210 і радоном-222, які потрапляють в тому числі у воду. Найбільш небезпечним з усіх є радон — важкий газ, що не має смаку, запаху і забарвлення в 7,5 раза важчий за повітря. У природі зустрічається у вигляді радону-222 (від розпаду урану-238).

Внаслідок опромінення суттєво зростають ризики виникнення онкологічних захворювань, переважно лейкозів і онкологічних захворювань центральної нервової системи. Відомо, що при рівномірному опроміненні усього тіла зі 100 % дози опромінення червоний кістковий мозок поглинає 12 %, молочні залози — 15 %, легені — 12 %, яєчники чи сім’яники — 25%, щитовидна залоза — 3 %, кісткова тканина — 3 %, інші тканини — 30 %.

За даними Департаменту охорони здоров’я Кіровоградської обласної державної адміністрації, показник захворюваності на злоякісні пухлини на 100 тис. населення у Кіровоградській області станом на 30 червня 2019 року склав 209,6. Відсоток дітей віком до 18 років серед усіх захворівши на онкопатологію склав 0,35%. М. Кропивницький має найвищий показник захворюваності на онкопатологію, який склав 273,2 на 100 тис. населення при середньо обласному показнику 209,6.