| Новини

2 лютого у Прес-клубі реформ відбулась розмова на тему безпечного материнства та дитинства в контексті проекту «Репродуктивне здоров’я в Україні». Ініціатором засідання став благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї». Доповідачами, а саме – Наталею Жужер- головним позаштатним акушером-гінекологом Департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА, Валентиною Чирвою – головним лікарем Комунального закладу «Обласний центр планування сім’ї та репродукції людини», Оленою Панченко – керівником проекту «Репродуктивне здоров’я в Україні», та Ольгою Гріднєвою – керівником проекту «Здоров’я жінок Кіровоградщини» була резюмована програма з 2006 по 2015 рік, а саме основні її здобутки та переваги. Важливим аспектом було і обговорення подальшої діяльності проекту, зважаючи на відсутність, на даний час, нової Державної програми на період 2017-2021 років.

Державна програма «Репродуктивне здоров’я нації на період до 2015 року» була затверджена Кабінетом Міністрів у грудні 2006 року. В червні 2008 року засіданням Кіровоградської обласної ради була прийнята обласна програма «Репродуктивне здоров’я населення Кіровоградщини». Основною метою програми було здійснення заходів спрямованих на поліпшення репродуктивного здоров’я населення області. Завдання програми концентрувались навколо таких проблем як високий рівень материнської та малюкової смертності, високий рівень анемії у вагітних, штучне переривання вагітності та інших, не менш важливих проблем. На реалізацію програми в області планувалось виділити близько 19 мільйонів гривень, однак на ділі було отримано навіть менше 2-х мільйонів. Однак, навіть такої суми вистачило для того, щоб досягти суттєвого прогресу. Так, у 2013 році було відкрито перинатальний центр ||| рівня, до речі, перший в Україні. Також, сучасним обладнанням були забезпечені лікувально-профілактичні заклади області. Наслідком роботи в рамках програми стало зменшення показників материнської смертності з 28,5% у 2008 року до 10,6%  у 2015 році. Малюкова смертність знизилась з 10,91% до 8,85%. Рівень штучного переривання вагітності у підлітків віком від 15 до 17 років зменшився з 6,2% до 2,7%. Також в рамках проекту проводилась активна просвітницька діяльність серед молоді, а саме, щодо профілактики інфекцій, які передаються статевим шляхом.

Доповідачі запевнили,що програма «Репродуктивне здоров’я нації» в період на 2017-2021 роки незабаром буде затверджена Міністерством охорони здоров’я. Варто зазначити, що нова програма складена на основі європейських стандартів. Основним напрямком діяльності проекту стане вдосконалення нормативного середовища у сфері РЗ/ПС. Мета проекту залишається не змінною: збереження репродуктивного здоров’я серед населення України.47pgQPA9Bog