| Без рубрики ,Новини

Найближчим часом, в селищі Могутньому на базі застарілого свинокомплексу, планується відкриття нового. Користь для підприємців та місцевого бюджету очевидна. Однак, екологи громадської організації «Флора» звертають увагу на можливий негативний вплив на мешканців прилеглих територій.

В середині вересня Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕКО ПІГЛЕТС», анонсувало наміри провадження планової діяльності щодо ремонту свинокомплексу повного циклу, збудованого у 1975 році та не експлуатаційного на даний час.  Даний комплекс має очікувану річну потужність  до 12 000 голів свиней. Даний об’єкт розташований на території Могутненської сільської ради, Кропивницького району, Кіровоградської області.

Планована діяльність передбачає доволі значний перелік видів робіт. Зокрема, влаштування нових вентиляційних систем, лагун закритого типу для рідкої фракції гною,бункерів комбікорму,  дезінфікуючого бар’єру, проведення ремонту кормового цеху, адміністративної будівлі, зерноскладу, корпусу опоросу, корпусу дорощування, трьох корпусів відгодівлі, карантинного корпусу, влаштування свердловин на воду та утилізатора для спалювання тварин.

Суб’єкт господарювання детально описує технології, що будуть впроваджені у функціонуванні свинокомплексу. В цілому представлені підходи та планована потужність, свідчать про привабливість ініціативи з точки зору економічної вигоди.  Однак екоактивісти громадської організації «Флора» висловлюють занепокоєння від деяких аспектів, що можуть мати «побічний ефект» для мешканців прилеглих до свинокомплексу територій. 

Поводом для хвилювання є впровадження системи влаштування самопливної системи видалення гною у підземний резервуар з подальшою подачею на сепаратор типу EYSSP600. Далі, відповідно до технічних характеристик, із сепаратора рідка фракція видалятиметься в дві лагуни закритого типу. При цьому тверда фракція направлятиметься на карантинування. Майданчик карантинування твердої фракції гною розміщуватиметься на території підприємства. Термін карантинування не менше 6 місяців.

Такий підхід ставить під сумнів екологічність процесу адже тверда фракція, фактично залишається на майданчику протягом доволі значного часу. Наявність твердої фракції гною на майданчиках може суттєво забруднювати повітря неприємним запахом. Таке припущення, також підкріплюється технічними характеристики сепаратору EYSSP600. Ця установка призначена для зневоднення гною. На виході обезводнений продукт вологістю близько 65%. Такий рівень вологості твердої фракції, на думку екоактивістів, може зберігати неприємний запах протягом подальшого висихання. Саме цей запах може розповсюджуватись через повітря на прилеглі території.

Окрім того, планова діяльність передбачає що очищення та миття тваринницьких приміщень здійснюватиметься водою з використанням дезінфекційних засобів, з періодичністю 1 раз на тиждень. Таким чином, щонеділі, фактично відбуватиметься миття шістьох корпусів свинарників (1-опоросу, 1-дорощування, 3-відгодівлі, 1-карантину). При цьому суб’єкт господарювання зазначає, що «в рамках функціонування підприємства не передбачається скид стічних вод у поверхневі та підземні водні об’єкти». Скид господарсько-побутових вод буде здійснюватись у вигріб. На думку екоактивістів, місцевій громаді варто звернути увагу на дотримання вищезгаданого технологічного процесу адже передбачувані обсяги вод, що будуть утворюватись після миття корпусів, можуть бути доволі значні. Можливими ризиками може бути їх потрапляння у ґрунтові води а також витік у зовнішнє середовище.

Додатково: більш детально з описом планової діяльності та іншою релевантною інформацією можна ознайомитись за посиланням — http://eia.menr.gov.ua/uploads/documents/6590/reports/JYRttndS0k.pdf