| Новини

Ми раді вітати нашу любу подругу, волонтекру Корпусу Миру Ґейл Вальєрес в Україні! Ґейл знову з нами для того, щоб ділитися своїми знаннями і думками про американську культуру, а також пізнавати Україну, м. Кропивницький і цого жителів. І першими з волонтеркою пощастило зустрітися учням ЗОШ № 14.

16 вересня ГО «Флора» завітала до школи із темою для розмови про важливість енергозбереження. Напочатку інтерактиву учні самі визначили десять, на їхню думку, найважливіших причин зайвих енерговитрат, і змогли оцінити їхню актуальність для класної кімнати, в якій проходила розмова. «Лауреатами» стали старі батареї та «погана підлога».

Відтак Ґейл презентувала найбільш поширені елементарні й ефективні способи зменшення енерговитрат в Америці. Отже, зберігати

  1. Найперше, говорить волонтерка, — вимикати світло, виходячи з кімнати/будинку. (Здавалося б, елементарно, але і до цього часом треба привчатися.)
  2. Зачиняти вікна, зберігаючи тепло і уникаючи зайвих протягів, а отже необхідності більше розпалювати батареї.
  3. Використовувати менше води: як для приготування їжі, так і для купання (надаючи перевагу душу).
  4. Вимикати з електромережі прилади, що не використовуються (телевізори, комп’ютери, роутери, радіоприймачі тощо).
  5. Висаджувати нові дерева та сприяти збереженню рослинності у містах: рослини утримують вологу в землі, пом’якшуючи клімат, і, звісно ж, виділяють кисень, яким ми дихаємо.
  6. Більше ходити пішки: це приносить користь не тільки навколишньому середовищу, а й людському організму.

Також діти мали можливість поспілкуватися з п. Вальєрес, запитуючи про особливості життя в Америці. Примітно, що школа орієнтована на поглиблене вивчення англійської, тож спілкування проходило англійською (майже без втручання перекладача). Звісно, більшість питань все ж була тематичною і стосувалася енергозбереження. І ось про що вони спілкувалися.

Чи вимикають  в Америці обігрівачі, коли йдуть з дому?
Ні, не вимикаємо. Оскільки для їхнього розігріву потім витрачається набагато більше енергії. Ми просто знижуємо температуру, наприклад, з 20 до 17  градусів за Цельсієм. 

Чи правда, що в американських будинках є каміни?
Так, авжеж. Проте не всі ними користуються, оскільки газове опалення, порівняно з камінами, більш ефективне.

Які джерела альтернативної енергії використовують в Америці?
Сонячну та енергію вітру. В Америці є дуже багато вітряків.

Як люди живуть в Америці?
Сім’ї від 2-4 людей мешкають, зазвичай, у приватних будинках. У квартирах живе, як правило, від 1 до 3 людей. Із чоловіком ми жили у великому будинку із прекрасним садом, який я дуже любила.

Чи використовують енергію землі в Америці?
Так, зараз намагаються впорваджувати нові технології, але про них мало що знає громадськість, тож існують різні думки щодо їхньої ефективності та впливу на довкілля.

Як часто американці користуються кондиціонерами і чи є вони у школах?
(у класі не було кондиціонера, – прим. «Флора»)
Дуже часто. Та намагаються робити це раціонально. Приміром, не вмикати у пік використання інших елекроприладів, а вмикати вночі. Кондиціонери є у кожній школі та майже в кожному класі.

Як використовують сонячну енергію?
Для підігріву води, для будь-чого. Також вона часто є замінником електриці, у багатьох будинках встановлені сонячні панелі.

Скільки штатів в Америці?
50

Чи вчать американські школярі, як зберегти енергію?
Так, у школах, а дошкільнята – вдома та у дитсадках. Їх з дитинства вчать заощаджувати енергію, сортувати сміття та берегти довкілля.

Яке Ваше улюблене американське свято?
День подяки: тепла компанія, святковий обід (багато їжі), веселощів і футбол.

Яка Ваша думка щодо енергозбереження в Україні?
Це дуже важливе питання, що стоїть перед державою та українцями. Особливо це стосується природного газу та підвищення тарифів за його використання. Можливо, варто подумати про альтернативи, менше використовувати його і, відповідно, менше платити.

Чи вивчають в американських школах іноземні мови і які?
Так, але не так багато, як в Україні. У деяких школах вивчають французьку, іспанську, китайську, японську...

Скільки сміттєпереробних заводів у вашому штаті?
Зазвичай один на штат. Але у кожномі населеному пункті є сортувальна лінія. «Питання переробки сміття важливе в США і часто такі ініціативи підтримуються урядовими програмами, – додає Людмила Шестакова, – Наприклад, ви можете домовитися з муніципалітетом, що самі сортуватимете сміття, і в такому разів отримаєте суттєву знижку на тариф за вивіз сміття від перевізника».

Як Ваша волонтерська діяльність допомагає Україні?
Я тут з метою навчати дітей способам збереження довкілля, зокрема, щоб поділитися досвідом Америки. А також щоб познайомити вас із американською культурою та наблизитися до української.

Скільки Ви вже в Україні і як довго пробудете?
До Майдану (Революції гідності, – Флора) я пробула в Україні 9 місяців. Цей приїзд запланований на 16 місяців.

dsc00080