| Новини

В Кіровоградській області вже два роки відсутня Комплексна програма захисту населення від іонізуючого випромінювання. Остання така програма була завершена 31 грудня 2018 року. По закінченні дії програми у 2018 році, місцева влада зробила спробу пролобіювати прийняття відповідної Державної програми, але ця спроба виявилась невдалою. Поки що такої програми немає.

В результаті, на даний момент на території області майже не проводяться профілактичні та запобіжні заходи щодо зменшення ризиків для здоров’я людей від впливу іонізуючого випромінювання. Зокрема радіоактивного газу Радон222, рівень якого на території області місцями перевищує нормативні вимоги. Працівники Лабораторного центру МОЗ в Кіровоградській області пояснюють нинішню ситуацію відсутністю цільового фінансування лабораторно-дослідницьких заходів, низькою матеріально-технічною спроможністю радіологічної лабораторії, покращити яку було б можливо за рахунок кошів, закладених під програмний документ щодо захисту від іонізуючого випромінювання.

В ситуації, коли можливості органів влади обмежені, громадські активісти вважають своїм першочерговим завданням зробити все можливе аби допомогти державі вирішити таку важливу проблему, як мінімізація ризиків для життя і здоров’я людини від іонізуючого випромінювання. З цією метою, а також для фактичного обґрунтування необхідності прийняття такого програмного документа, Громадська організація «Флора» починає досліджувати рівень впливу природних та техногенних факторів іонізуючого випромінювання на людину через навколишнє природне середовище.

Техногенні чинники впливу іонізуючого випромінювання тісно пов’язані з екологічними правопорушеннями. Порушення природоохоронного законодавства – проблема, яка притаманна також і Кіровоградській області, відповідні факти регулярно фіксує Державна екологічна інспекція.

Порушення технологічного регламенту очищення шахтних вод, не доведення вмісту забруднюючих речовин до затверджених концентрацій для гранично допустимих скидів та скид недостатньо очищених зворотних вод у басейни річок Кіровоградщини. Такі порушення фігурують у звітах ДЕІ за результатами перевірок видобувних підприємств Кіровоградської області найчастіше.

Збитки, що було нанесено державі рахуються сотнями тисяч. За виявлені порушення лише одне з 29 діючих підприємств має сплатити близько 300 тис. грн. збитків. Але штрафні санкції та нарахування збитків не змінюють ситуацію.

Ще гіршою є ситуація з природним впливом. А саме із дією іонізуючого випромінювання, у тому числі радіоактивного газу Радон-222, яке здійснюється внаслідок розташування Кіровоградської області на покладах уранової руди. Однак яким є нинішній рівень Радону-222 та яким є його дійсний вплив на здоров’я мешканців області не відомо. Адже такі данні фактично відсутні внаслідок нездійснення відповідних досліджень.

З метою актуалізації питання щодо розробки такого програмного документу, екоактивісти громадської організації «Флора» ініціюють проведення широкого експертно-аналітичного дослідження. В ході роботи будуть актуалізовані данні, що дозволять деталізувати та конкретизувати негативний вплив від видобувної промисловості та природних факторів іонізуючого випромінювання на людину через навколишнє середовище в Кіровоградській області. До участі в дослідженні будуть залучені всі заінтересовані сторони та державні інституції, відповідальні за здійснення релевантних досліджень.

Разом з тим, екоактивісти здійснюватимуть і альтернативні дослідження. Для цього організація «Флора» закуповує сертифіковане обладнання для виміру радіаційного опромінювання. Також, організація має необхідні кошти для проведення альтернативних досліджень якості води.

Тому екоактивісти звертаються до широких верств громадськості, представників місцевих громад та мешканців міст обласного значення з проханням долучитись до участі у дослідженні. А саме інформувати нас про проблемні ділянки, на яких варто здійснити заміри іонізуючого випромінювання та взяти проби води для перевірки на наявність радіоактивних елементів. Закликаємо інформувати нас через написання повідомлень на сторінки у соціальних мережах (Fb: https://www.facebook.com/ngoFlora.kr, https://www.instagram.com/flora_krop/), а також на e-mail ekoosvita@gmail.com  чи телефоном (+380678793734).

Це дослідження  виконується в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.