| Новини

1 грудня 2014 рокуо 15.00  відбудеться відкриття виставки Ігоря Гайдая «Обличчя свободи. Майдан» в бібліотеці Д. І. Чижевського на першому поверсі. Фотовиставка художника мандрує містами  разом із Мандрівним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA. Запрошуємо подивитися унікальні фотопортрети з Майдану від відомого українського фотографа.

Вхід на виставку – вільний та безкоштовний.

За словами автора, серія портретів «Обличчя Свободи. Майдан» є постановочною, проте всі герої експозиції є реальними учасниками Майдану. Їх фотограф зупиняв і фотографував просто на вулиці. На Майдані він спочатку був не як фотограф. Але згодом відчув потребу зафіксувати обличчя людей. У його фотовиставці – портрети  українців з усіх регіонів, навіть тих, де зараз іде війна, а також із Криму.

«Майдан зрушив з місця багато процесів у нашій країні, які давно не відбувалися. Там усі люди були братами, носіями свободи та європейських цінностей, таких як прозорий бізнес, нормальні стосунки між людьми та між людьми і владою, нормальне суспільство. Ці фото – для того, щоб ми про це не забули і по-філософськи переосмислили ці доленосні події», – розповідає Ігор Гайдай.

Запрошуємо пригадати місяці доленосних змін і тих, хто їх втілив. Лише не хвильку відірвавшись від буденних революційних справ, герої Майдану постають перед камерою Ігоря Гайдая. У їхніх очах нема ні страху, ні докору, ні сумніву. Тільки віра. Віра у перемогу.Виставка уже встигла побувати і за кордоном – у Лондоні, Берліні, Нью-Йорку. Зокрема, у Берліні частину фотографій залучили до постійної експозиції музею Берлінської стіни.

ХІ Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA триває в Кіровограді із 19 листопада до 10 грудня (включно). До програми цього року традиційно увійшли найкращі документальні фільми про права людини ХІ Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, що відбувся у Києві з 20 до 27 березня 2014 р. На три місяці фестивальними кінозалами Мандрівного стануть кінотеатри, будинки культури, вищі навчальні заклади, школи, молодіжні клуби, книгарні, бібліотеки та установи пенітенціарної системи. Щодня о 15.00 всі охочі мають можливість проглянути шедеври документального кіно в бібліотеці Д. І. Чижевського у відділі мистецтв.  Графік показів та опис фільмів фестивалю Docudays UA можна проглянути за посиланням http://childflora.com.ua/?p=645, http://childflora.com.ua/?p=647, http://watchdog-kr.com.ua/?p=584  .

Організаторами мандрівного фестивалю в Кіровограді є  громадські організації «Флора», «Територія успіху» та Компаніївська ГО «Взаємодія». Партнери: обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського,  Управління Державної пенітенціарної служби в Кіровоградській області.

Організаторами міжнародного фестивалю в Україні: Українська Гельсінська спілка з прав людини, громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

ХІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається в Україні за підтримки уряду Швеції.

Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини, фестиваль Movie that Matter.