| Новини

16804855_1415882925119941_25783594_o

15 лютого в «Прес-клубі реформ» м. Кропивницький  відбувся регіональний тренінг з хімічної безпеки для співробітників дошкільних навчальних закладів та батьків, який був організований Кіровоградським місцевим осередком всеукраїнської екологічної організації «МАМА-86», за підтримки Шведського товариства охорони природи (SSNC). Захід проходив в рамках проекту ВЕГО «МАМА-86» — «Вільне від токсикантів довкілля для майбутніх поколінь в Україні» , мета якого – зменшення рівня шкідливих речовин небезпечних для здоров`я  дітей в українських дитячих садочках. У тренінгу  взяли участь  представники дитячих та медичних закладів міста та області , батьки діти яких відвідують дошкільні навчальні заклади міста.

Захід розпочався   з доповіді Людмили Шестакової – виконавчого директора Кіровоградського осередкуВЕГО «МАМА-86», яка коротко розповіла про загальні напрямки діяльності організації, її досягнення т
а подальші плани роботи, серед яких і впровадження екологічних змін в дитячих садках в рамках проекту «Вільне від токсикантів довкілля для майбутніх поколінь в Україні», яки
й і був презентований у доповіді, а саме, основні напрямки його діяльності, спрямовані на покращення загальної екологічної ситуації в дитячих садках міста.

Дуже важливою та корисною для учасників заходу стала практична його частина, яку проводилакоординатор проекту в м. Кропивницькому — Наталія Філіппова . Працюючи у групах, учасники тренінгу навчились виявляти у складі  продукції для дітей шкідливі речовини та їх вплив  на здоров`я дітей. На основі набутих знань учасники семінару-тренінгу спробували спрогнозувати, чи можливо сьогодні створити для дітей оточення вільне від шкідливих речовин. Очевидно, висновки презентації виявились для багатьох несподіваними. Наприклад, більшість гостей заходу, з якими вдалось поспілкуватись під час заходу, сказали, що відтепер ретельніше будуть підходити до вибору продукції для дітей, стараючись уникати шкідливих речовин, які містяться в продукції навіть елітних брендів. Напевно, в цій частині тренінгу вдалося на конкретних прикладах зруйнувати стереотип, що продукція відомих та розрекламованих брендів не завжди є безпечнішою за інші. Як виявилося, за іменитими брендами часто приховується небезпека для розвитку дитини, тож обираючи навіть такі прості та звичні засоби як мило чи шампунь потрібно бути максимально уважним.  Учасники  семінару-тренінгу активно включились в обговорення  про те чи  можливо в Україні і зокрема в Кропивницькому  створити  вільне  від токсичних речовин середовище в дитячих закладах, і більшість з учасників заходу  дійшли  до спільного висновку про необхідність донесення інформації про небезпеку для життя і здоров`я дітей ,яку містять деякі інгредієнти, що входять до складу продукції для дітей. Особливо важливо, щоб подібна інформація зацікавила батьків, а для цього потрібно якомога більше працювати з співробітниками дитячих навчальних закладів, які б могли застосовувати знання отримані під час тренінгу, зокрема і в роботі з батьками дітей.

Голова громадської приймальні Гельсінської спілки з прав людини в місті Кропивницькому, Євген Гурницький,  у своїй презентації «Законодавчо-нормативна база в Україні для забезпечен
ня дитячого садку, вільного від шкідливих речовин з урахуванням шведського досвіду» висвітлив правову складову проекту, а саме те, наскільки сприятливим сьогодні є правове середовище в Україні для реалізації шведського досвіду в вітчизняних дошкільних закладах. Презентація була насиченою та не менш корисною, адже містила багато цікавої інформації щодо хімічної безпеки.

На завершення  учасники    ознайомились    з  досвідом  шведських колег з вп
ровадження заходів хімічної безпеки в дитячих садках. В презентації порівнювалась система навчання в дошкільних закладах Швеції та України, тож учасники тренінгу дискутували щодо того, чи можливе на сьогодні перенесення шведського досвіду в наші реалії, зважаючи і на певні відмінності в системі дошкільної освіти.

Завершився тренінг підведенням підсумків та плануванням шляхів подальшої співпраці усіх зацікавлених сторін щодо імплементації  шведського досвіду в наших українських  навчальних закладах . Проведення подібного заходу можна вважати  успішним ,не дивлячись на те ,що це  поки  тільки перший крок  з  впровадження екологічних змін  та нових підходів  до формування  вільного від токсикантів середовища в дитячих дошкільних закладах міста Кропивницького.
16804533_1415882698453297_9563588_o16763699_1415882938453273_2087565508_o16804893_1415882941786606_430830908_o