| Без рубрики

Україна входить в перші «десятки» світу за запасами урану і його виробництвом та має розвинену атомну енергетичну галузь з 15 ядерними реакторами на 4 АЕС, для яких уран є основним ядерним паливом. Поточний воєнний стан, російські терористичні акти на  об’єктах державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держав та на додачу — майже щоденні обстріли ЗАЕС — усе це як ніколи актуалізують питання ядерної і радіаційної безпеки. 

Наша країна як член МАГАТЕ прийняла відповідне національне законодавство у сфері видобування урану, його переробки, ядерної і радіаційної безпеки. В той же час норми радіаційної безпеки в України вже не відповідають сучасним вимогам. 

Розробки з утилізації породних відвалів знаходяться на початковому етапі впровадження. Ситуація, що склалася, визначає актуальність пошуку екологічно доцільних технологічних рішень, залучення відходів у виробництво та вилучення корисних компонентів із відвалів гірських порід, щоб не погіршувати вже існуючу ситуацію до апокаліпсичного стану. 

Детальніше у дослідженні: